Afgelopen weekend (September 2022) verbleven wij in een geweldige Wellness De Luxe Bungalow van Karperbungalows – Bungalowpark Emslandermeer (bungalowpark-emslandermeer.nl)

Van begin tot het eind hebben we een topweekend gehad, mede natuurlijk door de enorme luxe en mooie bungalow met werkelijk alles er op en eraan. De bungalow waar wij in verbleven was een 8 persoons bungalow voorzien van werkelijk alle gemakken en dan nog meer….

Emslandermeer is een park in Groningen aan de rand van het dorp Vlagtwedde vlakbij Boertange een vestigingsdorp. Nu moet ik bekennen dat ik hou van vestigingsstadjes en dorpjes en Boertange is één van de mooiste in mijn ogen (een bezoek meer dan waard). Maar goed terug naar Emslandermeer, een park met voor ieder wat wils.

Mogelijk ga ik hier niet compleet zijn, maar er is een 9 holes golfbaan, midgetgolf, subtropisch zwemparadijs, speeltuintjes en water. Veel water, en daar zwemt karper in rond. Jaarlijks wordt er in het park karper uitgezet waardoor er inmiddels een mooi en gevarieerd bestand in rond zwemt.

Voordat ik iets ga schrijven over het vissen, even terug naar onze bungalow met jacuzzi, sauna, ruime keuken met een geweldig mooie en grote eettafel, een hele grote televisie, zithoek en 3 badkamers. Met al deze verleidingen in de buurt kan het zomaar eens lastig zijn om tot vissen te komen. Bij aankomst doen Menno (mijn medevisser) en ik eerst een rondje, eens kijken waar er gevist wordt, nu kunnen we niet alles zien, maar we tellen op een stukje wat we lopen 14 lijnen in het water. Daar gaan onze lijnen bij komen. Vervolgens kijken we naar het seizoen (net na het hoogseizoen waar er waarschijnlijk enorm veel gevist is) en we besluiten om niet te voeren. Je ziet maar al te vaak dat op dit soort wateren de vissers voeren en voeren en er heel veel aas achter blijft wat gaat liggen rotten op de bodem! Hou er daarnaast rekening mee dat de vissen op dit soort plassen extreem geconditioneerd zijn (lees dressuur). Ook wij zien bij aankomst kaprer springen en dat stopte zodra er lijnen in het water gingen. Over lijnen in het water, overweeg om met toplood of slappe lijnen te vissen, een strakke lijn is voor de vis de eerste waarschuwing, een berg of bergje ronde balletjes is een tweede alarmbel voor een vis en de kans is groot dat ze de zone verlaten op zoek naar een plekje waar ze dit niet tegen komen.

We gaan het dus anders doen in de hoop dat dit iets gaat opleveren, we starten met alle hengels een single hookbait. In mijn geval heb ik gekozen voor Lot-baits een aas welke bekend is op het water omdat je bij het boeken een kortingscode krijgt voor dit aas. Ik vis met de Alert en de Spicy Fish (wat ruikt deze lekker). Ik vis met een halve boilie en een halve pop up met een standaard onderlijn. Bijna ieder kwartier krijg ik een piepje op een hengel en één keer een behoorlijke klap op de top. Helaas krijg ik geen vis op de kant de eerste avond. De ervaringen worden gedeeld met Menno, en vlak voor het slapen gaan de hengels er uit. Ik vis namelijk alleen als ik achter mijn hengels zit. Voor mij is het geen optie om in een bedje te liggen en dan te vissen. Op zaterdagochtend besluiten de dames om met de aanwezige kinderen naar een Dinopark in Wegge te gaan terwijl Menno en ik wederom gaan proberen een vis te vangen. Over het Dinopark kan ik niet oordelen, maar er kwamen twee kinderen (4 en 12) enorm enthousiast met grote verhalen terug, hoewel de vierjarige het in het begin wel eng vond (een filmpje op de telefoon, waarop hij aangaf, “mischien is het beter als we terug gaan”).

Terug naar het vissen, op basis van de piepjes besluit ik om extreem gevoelig te gaan vissen, ik doe meer dan mijn best om een heel kort onderlijntje te knopen (mijn fijne motoriek wil me nog wel eens in de steek laten) maar het lukt wonderwel, twee ondelijntjes, één waarvan ik denk is dit niet te kort van een centimeter of 3 a 4 met een haak maatje acht een heel klein haakje eigenlijk om te karpervissen, wederom beaaasd met een halve boilie en halve pop up. Korte onderlijn, kleine haak en laag loodgewicht moet het doen samen met een halfslappe lijn. De boel wordt weggezet met naast het haakaas, 4 hele boilies en 5 verkruimde boilies.

Als karpervisser weet je dat als je “klein en fijn” vist de brasem nooit ver weg is, en zo vingen we natuurlijk dan ook  een paar brasems. We hadden voor de tijd van het jaar werkelijk geweldig weer en konden ook in de avond lang buiten zitten. Rond kwart over elf in de avond kregen we een paar piepen, en zagen de lijn slapper staan en de swinger lager, de lijn werd wat aangedraaid om gelijk weer slap te gaan hangen een echte brasemaanbeet dus, echter was het deze keer geen brasem maar een karper, niet een hele grote maar wel een die heel erg welkom was. De grote werd ergens achter ons gevangen de volgende ochtend heel vroeg.

Dit was voor ons de enige karper van de (korte) sessie op een park die ik iedereen kan aanbevelen voor een lang weekend, midweek, week of lange vakantie. Er zijn verschillende mogelijkheden aan het binnenmeer of aan het laat ik het buitenring noemen (dit is ander water, een kanaal). Het park heeft dus voor alle leeftijden van alles te doen en te bieden. Over het vissen, wees verstandig met aas, kies iets enorm atractiefs en voer niets of heel weinig (maximaal een onsje per hengel). Dit gaat je helpen om vis te vangen en het water gezond te houden.

The post Karpervissen op Emslandermeer first appeared on karper-krant.

Source: De karper krant

Karpervissen op Emslandermeer
Getagd op: