Vanochtend trof ik tijdens een wandelingetje een opmerkelijk tafereeltje aan: een maaiboot was druk bezig de al afstervende waterplanten in de verbinding tussen de Fluittocht en de Regenboogbuurt te maaien. Het bootje ging driftig heen en weer en door de ondiepte veranderde het water in een zwarte mist van stinkend zwart slib. De verzamelde waterplanten werden na een paar ‘heen en weertjes’ zo goed mogelijk op het (nog) niet gemaaide riet gekieperd.

Nu zal je denken: “oh dat is toch goed van de gemeente, eindelijk doen ze iets aan die vervelende waterplanten”. Maar is dat nu wel zo? Welke gedachte zit hierachter of zit er überhaupt geen gedachte achter? Ik ben bang voor het laatste. Zo’n maaiboot trekt de waterplanten uit de bodem waardoor er (vaak zuurstofloos) bodemmateriaal omhoog wordt getrokken. Ook de aandrijving van de maaiboot is nu niet bepaald een fluistermotor en woelt er in het ondiepe water lekker op los, je wilt per slot van rekening er ook niet langer over doen dan strikt noodzakelijk.

Het resultaat: een totaal verstoord bodemleven, vis op de vlucht en planten die toch al aan het afsterven waren deels verwijderd. Het riet op de kant wordt blijkbaar niet gemaaid en verwijderd (ook al zoiets) dus de daar gedeponeerde waterplanten sterven af en de voedingsstoffen stromen uiteindelijk weer vrolijk terug de bodem danwel het water in ter bevordering van de riet en waterplantengroei van volgend jaar.

Vanuit de Regenboogbuurt stroomt water door dit betreffende verbindingsstuk, zeker in deze tijd met veel regen. Dit water loopt eerst via twee bakken (waar vorig jaar nog zoveel vissterfte dreigde: https://www.hsvalmere.nl/bcwa/geslaagde-reddingsactie-vis-in-nood) die nu niet bepaald garant staan voor heel schoon waterafvoer.

Zou het niet een veel beter idee zijn om juist deze twee bakken goed te onderhouden i.p.v. nodeloos gaan maaien aangezien de natuur in dit jaargetijde zelf het probleem al aan het oplossen is? Maaien kost gemeenschapsgeld, hier verstandig mee omgaan is zeker niet een van de sterkste punten van dit Almeerse college.

Maaien van waterplanten in september draagt bij aan een goede waterkwaliteit en vissenwelzijn.

Wat denkt u zelf?

The post Waterplanten maaien in oktober: zin of onzin? appeared first on HSV Almere.



Source: HSVOG

Waterplanten maaien in oktober: zin of onzin?
Getagd op: