De Ronnie rig is een echte pop up rig, die je eenvoudig zelf kunt maken. De gedachtegang achter deze rig is; dat de haak (ongeacht de aanzwemrichting van de karper) altijd in de onderlip moet prikken. Daarbij is de haak bevestigd middels een Quick Change Ring Swivel. Deze manier van bevestigen maakt het mogelijk om snel van haak te kunnen wisselen. Zeker op wateren waar veel stenen of mosselen op de bodem liggen is dit een mooie bijkomstigheid. Immers, je hoeft nu niet steeds een nieuwe onderlijn te knopen maar enkel de haak te vervangen.

Wat ik persoonlijk echt goed vind aan deze presentatie is dat het haakaas dicht tegen de bodem gevist kan worden. Hierdoor komt de presentatie beter overeen met het bodemaas. Zeker vissen die de klappen van de zweep kennen en vrij strak tegen de bodem azen zullen makkelijker geprikt worden. Hierdoor is de Ronnie rig ook zeer geschikt om te gebruiken op een van te voren aangevoerde stek. Immers de vissen die een dergelijke stek aandoen zijn gewend om het voer van de bodem te eten. Reden temeer om de Ronnie rig te vissen met een base mix pop up. Door het gebruik van een base mix pop up is de uitstraling nagenoeg gelijk aan de zinkende voerboilies.

Om de juiste werking te verkrijgen, vis ik de Ronnie rig met een grote haak. Ideaal is een haakmaat 4. Dit is wat groter dan de meeste van jullie gebruiken, maar er is een gegronde reden voor! De gape (ruimte tussen haakpunt en haaksteel) van de haak bepaalt namelijk hoe diep de haak in de bek van de vis zal inhaken. Met andere woorden, zodra de onderlip tegen de steel van de haak komt, zal deze draaien en prikken. Persoonlijk gebruik ik graag een Curve haak. De Curve haak heeft namelijk de ideale vorm om bij opname direct naar de onderlip te draaien.

Als onderlijnmateriaal kun je kiezen uit zowel soepel als ook stijf materiaal zoals het Fluoro link. Persoonlijk vind ik de Kryptec soft coated hooklink perfect. De coating laat ik volledig intact, hierdoor voorkom je het in de war gooien van de onderlijn. Ook verhoog je bij gebruik van wat stijver onderlijnmateriaal aanzienlijk het reset vermogen van deze rig.

WhatsApp chat