Een aantal weken geleden heb ik een Deeper stang zelf gemaakt omdat ik de prijs die ze ervoor vroegen te hoog vond. Maar ik wilde wel graag ook de Deeper op mijn voerboot kunnen gebruiken.
Diverse onderdelen via Ali-Express besteld en de zwanenhals in Duitsland. De kosten waren toen net geen 15 euro inclusief verzendkosten.
Deze werkte eigen perfect op de binnen wateren waar geen golven zijn. De stang was identiek aan die van Deeper.
Na mijn vissessie op de Lage Vaart in Almere, waar het toen behoorlijk waaide en dus ook golven op het water waren, ondervond ik best wel grote problemen.
Door de golven ging de boot op en neer en werd mijn Deeper, door de vaste stang, onder gedrukt en opgetild. In beide gevallen had ik een haperende verbinding waardoor ik geen goed beeld had op mijn fishfinder.
Ik denk dat Deeper dat zelf ook ervaarde want ze hebben een upgrade uitgebracht. Dit onderdeel wat de golven opvangt hebben ze de naam Wave Rider gegeven en wordt op de Deeper stang bevestigd.
Nu ik reeds een Deeper stang had, en de andere mensen die “het oude” model hebben moest dit onderdeel toch los te verkrijgen zijn. In de winkel was dit onderdeel niet los te bestellen.
Ik heb toen contact opgenomen met de support afdeling van Deeper waar ik het onderdeel uiteindelijk kon bestellen. Na een zeer snelle levering kon ik gaan uitzoeken hoe ik dit onderdeel aan de boot wilde gaan bevestigen.
Normaliter zou je het via de stang doen maar dat vond ik teveel van het goede worden.
Mijn vismaat geraadpleegd en beiden hadden we een idee hoe we het het beste konden bevestigen aan de voorzijde van de boot.
Aan de achterzijde kon het niet omdat daar de beide motoren zitten alsmede de Hook release.
De zijkant was niet praktisch dus bleef de voorkant over.
Zo gezegd zo gedaan en mijn vismaat heeft en demontabele bevestiging gemaakt voor op de voerboot.
Hierdoor kan hij nog in de originele koffer vervoerd worden.
Zie de foto`s voor het resultaat.

Helaas na het testen van de Deeper Wave Rider kwam ik tot de conclusie dat de Deeper aan de voorkant niet goed werkt. Wanneer je gaat varen met de boot en deze in beweging zet, wordt de Deeper door de neerwaartse druk onder water gedrukt. Eenmaal een beetje water erop en door de waterdruk blijft deze onder water waardoor het signaal niet juist meer doorkomt. Dus zeker geen optimale situatie.

Er bleef geen ander optie over om deze toch naar de achterzijde van de boot te verplaatsen waarbij ik moest oppassen dat motoren geen invloed zouden hebben op het signaal van de Deeper. De hookrelease moet ook blijven functioneren.
Op de foto hiernaast zie je het eindresultaat waarbij alle functies behouden zijn gebleven. Het enige wat iets lastiger gaat is het aan en uitzetten van de boot, maar ook dat is eenvoudig te omzeilen door een pennetje te gebruiken.
Belangrijkste is immer het uitvaren van de lijnen naar de juiste plek en daar alles droppen inclusief voer. En dat is bij deze gelukt!