Ik heb een stappenplan gemaakt zodat als je deze op juiste manier uitvoert je verzekert bent van goede tijgernoten

  • Het is belangrijk dat je verse tijgernoten koopt waar er weinig tot geen verrotte tijgernoten tussen zitten. Bij slechte tijgernoten kan het zijn dat er helemaal geen slijm ontstaat of dat het heel lang duurt voordat er slijm op komt.
  • Laat de tijgernoten 24-48 uur weken. Tijgernoten laten weken is verplicht, daar het anders ernstige gevolgen kan hebben voor de karper. Zorg er voor dat de tijgernoten goed onderwater staan
  • Na het weken zijn de meeste tijgernoten al goed gevuld met vocht. Giet na het weken de tijgernoten af in een vergiet en vul de kookpan met vers water. Zet het water aan de kook. Giet de tijgernoten in de pan zodra het water kookt. Laat de tijgernoten ruim anderhalf uur koken. Gooi op de helft van de tijd een kilo suiker of bier (oud bruin) in de pan. Dit zorgt ervoor dat de tijgernoten straks lekker slijmerig worden.
  • Na het koken laat je de tijgernoten afkoelen in een emmer.
  • Laat de tijgernoten in het kookwater staan, in een afgesloten emmer.
  • Laat de emmer met tijgernoten minimaal twee dagen staan. Hier begint het gistingsproces. Als de tijgernoten van goede kwaliteit zijn zullen ze na twee dagen al aardig gaan slijmen. Het slijm komt uit de tijgernoten en heeft een zoete smaak.
  • Ik reken meestal 3 a 4 dagen laten staan
  • Nu zijn klaar voor gebruik.
  • Eventueel in porties invriezen in de vriezer